IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Гърция прогнозира 5% ръст на БВП през 2022 г.

Финансовата институция очаква повече потребление, инвестиции и износ през следващите две години, но предупреждава за рисковете от пандемията

15:25 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гръцката икономика ще се разшири с 5% през 2022 г. Такава прогноза направи гръцката централна банка в сряда в своя междинен доклад за паричната политика, публикуван на страницата на банката.

Прогнозите за тази година са БВП на страната да нарасне със 7,2%. „Очакванията са през 2022 г. темпът на растеж на БВП да достигне 5% и 3,9% през 2023 г., стига икономиката да продължи да бъде подсилвана от туризма, от възстановяването в еврозоната и от ускоряването на инвестициите“, посочват експертите от финансовата институция в доклада си.

През тази година частното потребление е отбелязало силно възстановяване, което до голяма степен е отражение на насъбралото се търсене, но и на подобреното икономическо доверие. „Очакванията са потреблението да продължи да нараства през следващите две години, макар и с по-умерен темп, заедно с увеличаването на заетостта“, обясняват от банката, като допълват, че принос за това ще имат и рекордните нива на пандемични спестявания, които ще бъдат използвани.

В периода до 2023 г. инвестициите ще достигнат до много високи нива. Това се дължи на факта, че до 2029 г. е предвидено Гърция да получи около 40 млрд. евро подкрепа от многогодишния бюджет на ЕС за 2021-2017 г. и други 32 млрд. евро от европейския инструмент NextGenerationEU. Освен това страната ще привлече директни чуждестранни инвестиции.

Износът на стоки също ще нарасне до 2023 г. на фона на възстановяване на глобалната среда и на изчезнали проблеми с веригите на доставки. Износът на услуги, по-специално на туризма, също се очаква да се увеличи след обаче значителен спад, предизвикан от глобалните мерки за справяне със здравната криза. Вносът също ще отбележи ръст, подсилен от възстановяването на вътрешното търсене и по-специално от инвестициите.

Инфлацията ще се ускори през следващата година, за което ще допринесат всичките й компоненти. „Очакванията са инфлационният натиск да се успокои през 2023 г., което зависи от премахването на проблемите с доставките, на спада на цените на енергията и на внесените суровини и междинни стоки“, допълват от банката.

От финансовата институция обаче предупреждават, че пред перспективите за растежа има рискове и променливи. „Рисковете, които могат да повлияят негативно, са свързани с развитието на пандемията, със забързването на инфлация и с вероятен ръст на необслужваните кредити, спрат ли мерките за подкрепа“, обобщават от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още